Bir yunus ve bir deniz kaplumbağası evlat edindik.

Bir yunus ve bir deniz kaplumbağası evlat edindik.

14.12.2018 509

E-Twinning projemiz ´´2 Yaka 1 Deniz´´ kapsamında ortak okullarımızla birlikte WWF (Dünya Doğayı Koruma Vakfı) çalışmaları kapsamında Kaş-Kekova´da bir yunus ve Akyatan Kumsalı´nda bir deniz kaplumbağası evlat edindik.


WWF-Yunuslar için ne yapıyor?

-Akdeniz (Kaş-Kekova) ve Ege Denizi'nde (Dilek Yarımadası Milli Parkı) yaşayan yunus türlerinin sayısının ve dağılımlarının belirlenmesi.

-Konunun uzmanlarının gözetiminde gönüllü ekipler oluşturularak, yunus bireylerinin fotoğraf yoluyla (Photo ID) kimliklerinin tespit edilmesi.

-Fotoğraflarla birey tespit çalışması ve arşivleme.

-Türlere yönelik tehditlerin belirlenmesi ve koruma önerilerinin geliştirilmesi.

-Alan çalışması yapılarak balıkçılık, kasti öldürme vb. tehditlerin belirlenmesi.

-Alan çalışması sırasında gözlemlenen balıkçılık, kasti öldürme vb. durumlara acil müdahale için ilgili resmi kurumlara başvuru, uyarı, bilgilendirme.

-Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile işbirliği içinde, etkin koruma önlemlerinin geliştirilmesi.
-Türkiye´de yeni yunus gösteri merkezlerinin açılmaması, mevcut gösteri merkezlerinde bulunan yunusların kimliklendirilmesi ve sağlık kontrollerinin yapılması için ilgili kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği.


http://www.wwf.org.tr/ne_yapiyoruz/doga_koruma/turler/yunus/


14-12-2018


























WWF-Deniz kaplumbağaları için ne yapıyor?


- Türkiye´de deniz kaplumbağalarının yuvalama kumsallarına yönelik ilk sistemli çalışmalar, 1979 yılında WWF (Dünya Doğayı Koruma Vakfı) ve IUCN (Dünya Doğayı Koruma Birliği)´nin destekleriyle başladı. 
- 1986 yılında Muğla Dalyan'a planlanan bir turizm projesinin iptal edilmesi içim yapılan çabalar sonucunda Köyceğiz-Dalyan'ın Türkiye'nin ilk Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan edilmesine destek olundu. 
- 1988'de Kuşadası-Samandağ arasındaki sahil şeridi taranarak yuvalama açısından önemli 17 kumsal belirlendi. 1994 yılında yapılan çalışmada ise bu alanların değerlendirmesi yapıldı. 
- 1995-97 arasında trol balıkçılığının deniz kaplumbağası üzerine etkileri hakkında ilk defa sistemli bir araştırma yapıldı. 
- 1994-2011 arasında Çıralı'da sistemli olarak deniz kaplumbağalarını izleme, araştırma ve koruma çalışmaları yürütüldü. Buradaki koruma çalışmaları 2001 yılında kurulan Ulupınar Çevre Koruma Geliştirme ve İşletme Kooperatifi'nin desteğiyle devam ediyor. 
- 2003'de Adnan Menderes Üniversitesi ve Dokuz Eylül Üniversitesi´nin işbirliğiyle Türkiye'deki bütün yuvalama alanlarının hızlı değerlendirilmesi yapıldı, alanlardaki riskler ve türe yönelik tehditler ortaya koyuldu, çözüm önerileri geliştirildi. 
- Deniz Kaplumbağaları Bilim Komitesi üyeleri tarafından hazırlanan Deniz Kaplumbağaları Ulusal Tür Eylem Planı çalışmalarında kolaylaştırıcı olarak teknik katkı sağlandı.
- 2006'dan beri Akyatan Yaban Hayatı Geliştirme Sahası'nda deniz kaplumbağası izleme, araştırma ve koruma çalışmaları yürütülüyor. Çalışma kapsamında yuvalara çakal predasyonuna karşı kumaltı kafesler, sıcaklık ölçerler yerleştiriliyor, kum sıcaklığı belirleniyor, kumsal sıcaklık profilinin çıkarılıyor ve markalama yapılıyor.
- Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü 3. Bölge Müdürlüğü ve WWF-Türkiye'nin işbirliğiyle 11-13 Ekim 2012 tarihlerinde Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'nde düzenlenen 4. Ulusal Deniz Kaplumbağaları Sempozyumu'nda WWF-Türkiye düzenleme komitesinde yer aldı. Sempozyumda türe özgü yapılan bilimsel araştırmalar ve başarılı politikalar paylaşılırken türün tüm Akdeniz'de etkin korunabilmesi için geleceğe yönelik koruma hedefleri tartışıldı. 
 - Türkiye´deki yuvalama kumsallarının güncel durumunun belirlenmesi ve alanların daha etkili korunmasına yönelik saha çalışması GEF Küçük Destek Programı (SGP) işbirliğiyle 20 Haziran-12 Temmuz 2013 arasında gerçekleştirildi. Projenin sonuçları, 2003 yılında aynı metodolojiyle yürütülen kumsal değerlendirme çalışmasıyla karşılaştırılacak.
     
http://www.wwf.org.tr/ne_yapiyoruz/doga_koruma/turler/deniz_kaplumbaas/

14-12-2018


14-12-201814-12-201814-12-2018